Muutos taloyhtiön asukkaiden vesilaskutuskäytäntöön

Jokilaaksojen OP-Kiinteistökeskus Oy on päättänyt selkiyttää toimintatapaa vesilaskutuksessa. Jatkossa taloyhtiöiden vesilaskutus tulee aina kulkemaan osakkeenomistajien kautta, eli vesimaksuennakot sekä tasauslaskut lähetetään taloyhtiöltä suoraan osakkeenomistajalle.

 

Aikaisemmin vuokralaisten on ollut mahdollista maksaa vesimaksuennakkoa ja tasauslaskuja suoraan taloyhtiölle, mutta olemme päättäneet siirtyä tästä käytännöstä pois. Tavoitteenamme vähentää turhia riitatilanteita ja epäselvyyksiä.

Osakkeenomistaja on loppujen lopuksi aina vastuussa taloyhtiölle vesilaskujen maksusta. Kun osakkeenomistaja maksaa vesimaksut, on hänellä aina ajantasainen tieto vuokralaisen vesimaksujen tilanteesta ja vältytään pitkiltä perintäkierteiltä. Vaikka osakas olisikin vuokrasopimuksessa velvoittanut vuokralaisensa maksamaan vesimaksun suoraan taloyhtiölle, on osakas viimekädessä vastuussa vesimaksusta, mikäli vuokralainen ei sitä maksa.

Taloyhtiö ei ole sopimussuhteessa vuokralaisen kanssa, vaan pelkästään osakkeenomistajan. Osakkeenomistaja on puolestaan sopimussuhteessa vuokralaiseen vuokrasopimuksen myötä.

Mitä toimenpiteitä tämä vaatii?

2018 vuoden tasauslaskutus tullaan tekemään nykyisen voimassaolevan käytännön mukaan. Muutamme 1.1.2019 alkaen automaattisesti vuokralaisten vesimaksuennakon osakkeenomistajan vastikemaksujen yhteyteen, mikäli vuokralainen on sitä aikaisemmin maksanut. Vuokralainen voi maksaa kyseisen vesimaksuennakon jatkossa vuokranmaksun yhteydessä osakkeenomistajalle eli vuokranantajalle. Osakkaan ja vuokralaisen tulee keskenään sopia, kuinka käytännössä hoitavat vesimaksun.

Sauna-, pesutupa-, yms. muihin maksuihin ei tule muutosta.

Lähetämme osakkaalle ja  vuokralaisille tiedotteen koskien tätä muutosta marraskuun 2018 aikana. Kehotamme kuitenkin teitä olemaan yhteydessä toiseen osapuoleen, jotta mahdolliset epäselvyydet selviäisivät mahdollisimman pian ja varmistutaan siitä, että viesti tavoittaa kaikki osapuolet.

Lue lisää Kiinteistöliiton lakipähkinästä.

Asunto-osakeyhtiölaki

 

Esimerkkitapaus ikävästä vesilaskutustilanteesta

 

Vuokralainen on muuttaessaan ottanut käyttöön vesimaksuennakon 15 €/kuukausi. Hän maksanut kalenterivuoden ajalta vesimaksuennakkoa vain kahdelta kuukaudelta eli yhteensä 30 €. Taloyhtiössä laskutetaan vedenkulutuksesta kylmän- ja lämpimänvesimittarilukeman mukaan. Kylmänveden hinta on 4,60 €/m3 ja lämpimänveden hinta 14 €/m3. Vuokralaiselle lähtee joulukuussa tasauslasku, jonka mukaan hän on kuluttanut vettä vuoden aikana 57 m3 josta 40 % on lämmintä vettä. Lasku muodostuu siis seuraavasti:

 

lämminvesikulutus 22,8 m3 x 14 € = 319,20 €

kylmävesikulutus 34,2 m3 x 4,60 € = 157,32 €

Vedenkulutus yhteensä = 476,52 € – 30 € vesimaksuennakko = 446,52 €.

 

 Vuokralainen jättää vesimaksun maksamatta ja muuttaa asunnosta alkuvuoden aikana pois. Taloyhtiö lähettää hänelle useamman maksuhuomautuksen, mutta ei saa vuokralaiselta maksua vesimaksusta. Taloyhtiö lähettää laskun loppujen lopuksi vuokranantajan eli osakkeenomistajan tietoon ja maksuun. Osakkeenomistaja on palauttanut vuokralaiselle takuuvuokran vuokralaisen muuttaessa pois, eikä voi kuitata vesimaskurästiä takuuvuokrasta.

 

 Mikäli laskut olisivat kulkeneet osakkeenomistajan kautta heti alusta alkaen, olisi hän voinut reagoida heti vuokralaisen vesimaksuennakkojen maksujen puutteeseen ja tasauslaskutuksen yhteydessä kuitata vesimaksun esimerkiksi vuokralaisen takuuvuokrasta.